Mistä kuorsaus johtuu?

Mistä kuorsaus johtuu?

Kuorsauksesta johtuvat epätoivotut, häiritsevät meluäänet johtuvat vapaan ilmavirtauksen tukkeutumisesta sen liikkuessa suun ja nenän takaosassa olevien aukkojen läpi. Kuorsauksen syy saattaa olla se, että hengityksen aikana esiintyy värähtelyä, joka johtuu siitä, että kieli ja kurkun yläosa kohtaavat pehmeän kitalaen ja kitakielekkeen.

Kuorsaajan kielen ja kurkun lihaskestävyys saattaa olla huono ja lihakset saattavat olla liian rentoutuneita liiallisen alkoholin tai huumeiden käytön takia. Tämän takia kyseinen henkilö tuntee olonsa uniseksi, jolloin kieli putoaa takaisin ilma-aukkoon tai kurkun lihakset vetäytyvät sisään ilmatien kummallakin puolella. Tämä taas aiheuttaa kuorsaamista, vielä enemmän syvässä unessa.

Kurkun kudoksen liiallinen paksuus

Lasten suuret nielurisat ja kitarisat voivat johtaa kuorsaamiseen. Ylipainoisilla ihmisillä, joilla on liikaa kaulakudosta, on myös taipumus kuorsata. Toinen kuorsauksen syy saattavat olla ylkisuuret kystat tai kasvaimet, vaikkakin tämä on harvinaista. Lisäksi, kun pehmeä kitalaki ja/tai äänihuulet johtavat  nenän ja kurkun välin kapeutumisen ja kun  ne riippuvat, ne käyttäytyvät kuten melu-Heimlich-venttiili silloin kun henkilö on rauhoittuneessa tilassa ja hengittää helposti.

Mahdollinen kuorsauksen syy saattaa löytyä pitkästä, ongelmaa pahentavasta kitakielekkeestä.

Mikä tahansa nenän ilmateiden este, kuten tukossa oleva nenä, voi johtaa siihen, että potilas joutuu yrittämään vetämään ilmaa sisään nenän kautta kovemmin. Tämä taas johtaa kuorsaamiseen, koska kurkkuun tulee liiallinen alipaine joka vetää kurkun löysiä kudoksia yhteen niin, että siitä tulee kuorsaamisen syy.

Usein henkilöillä, joilla on heinänuha, kylmettyminen tai nenätulehdus, on taipumus kuorsata. Kuorsaaminen on muutenkin heinänuhakaudella yleistä. Kuorsauksen syy voivat olla myös epämuodostumat nenässä tai nenän väliseinämässä, esimerkiksi epämuodostuma sieraimet erottavassa seinämässä, jonka takia ilman virtaamisessa saattaa olla tukos.

Joka tapauksessa kuorsaaminen sattaa johtua myös seuraavista asioista: ikä, tukkoinen nenä, flunssa, allergia, nielurisatulehdus, uniapnea, obstruktiivinen uniapnea, alkoholi, unilääkkeet, Pickwick-sydrooma, lihavuus, epämuodostunut väliseinä tai nenäpolyypit.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>